Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Aandacht voor wijkverpleegkundigen in krant SA! in Opsterland

Geplaatst op: 27 februari 2015

Wijkverpleegkundigen Marije Hut en Sieta Jonker van De Friese Wouden zitten midden in een drukke tijd. Hun werk is behoorlijk veranderd sinds de grote zorgdecentralisatie begin dit jaar. “We leveren nu veel meer zorg op maat.”

Wij zorgden altijd voor de mensen, maar nu zorgen we ervoor dat er voor de mensen wordt gezorgd.” Sieta Jonker vat het mooi samen, maar het vraagt wel om uitleg. Tot dit jaar bepaalde een centrale indicatiestelling hoeveel persoonlijke zorg iemand thuis kreeg. Organisaties als De Friese Wouden zorgden voor de uitvoering. Sinds de zorgdecentralisatie van begin dit jaar, zorgen de wijkverpleegkundigen zelf voor de indicatie. “Wij stellen in overleg met de cliënt en de familieleden een zorgplan op”, legt Hut uit. “Wat kan een cliënt zelf, wat kan de omgeving en wat blijft er dan over. De Friese Wouden levert de aanvullende zorg zoveel mogelijk in kleine teams, zodat onze cliënten niet steeds nieuwe mensen over de vloer krijgen.”

De nieuwe aanpak legt meer aandacht op de mantelzorg. De omgeving bevat naast de familie ook de wijk, het dorp, vrijwilligersorganisaties en de gemeente. Jonker: “Vaak ontvangen mensen al veel meer mantelzorg dan ze beseffen. Wij benoemen het nu alleen. Je merkt dat iedereen zich nu veel bewuster is van de gezamenlijke verantwoordelijkheid. We moeten het met elkaar doen.”

De wijkverpleegkundige is nu meer dan in het verleden een regisseur die kijkt hoe de zorg zo efficiënt mogelijk verleend kan worden. Hut: “Maar we weten ook dat de vraag naar complexere zorg toeneemt, doordat mensen langer thuis blijven wonen. Wat we kunnen regelen, regelen we. En ligt het niet binnen onze mogelijkheden, dan nemen we contact op met de gebiedsteams van de gemeente en zorgen we samen voor een gepaste oplossing.

Meedenken
Hut en Jonker merken dat de mensen al over de zorgveranderingen hebben gehoord. “Wel is er links en rechts angst dat ze niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Gelukkig kunnen we die angst snel wegnemen. De zorg blijft, alleen is de invulling misschien wat anders. Sterker nog, het geeft ons bij De Friese Wouden nog meer kansen om de kwaliteitszorg te bieden die wij willen bieden.”

Hut illustreert het met een mooi praktijkvoorbeeld. Een cliënt heeft steunkousen. Het lukt de partner wel om de kousen uit te trekken, maar het aantrekken is lastig. “Door de partner korte tijd intensief te begeleiden, kon hij het binnen een week wel zelf. In de oude situatie was de thuiszorg standaard iedere ochtend langsgekomen.” Jonker kent vergelijkbare situaties over het verzorgen van stoma’s. “Het was altijd logisch dat de thuiszorg dat deed. Mensen kunnen met een goede begeleiding vaak meer dan ze zelf ooit dachten. En vaak vinden ze het fijn dat ze hun zelfstandigheid op deze manier kunnen behouden.”

Cliënten waarderen het persoonlijke aspect in de nieuwe aanpak, merken de wijkverpleegkundigen.  “Samen om tafel zitten en samen bekijken wat mogelijk is. Ze denken bewust mee over een efficiënte organisatie van de zorg.” De wijkverpleegkundigen vinden het zelf ook prettig werken. Hut: “Door intensief in gesprek te gaan, krijgen we een veel beter idee van het totale plaatje. Hoe is het lichamelijk en geestelijk welzijn? Hoe is de woon- en leefomgeving? Op welke manier doen mensen nog mee aan de maatschappij? Door dat stukje verdieping, kun je veel meer zorg op maat leveren.” 

Bron: http://sa24.nl/artikel/1619-nieuwe-rol-wijkverpleegkundigen-weer-de-spil-de-thuiszorg.html

|