Berchhiem neemt nieuwbouw in gebruik

Geplaatst op: 10 september 2014

Nu precies 2 jaar na de start van de nieuwbouwactiviteiten neemt woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum deze week haar gloednieuwe gedeelte in gebruik. Ruim vijftig bewoners nemen a.s. woensdag intrek in hun nieuwe appartement. Die appartementen zijn ruimer dan in de huidige situatie en er is meer privacy. Door de nieuwbouw kan zorgorganisatie De Friese Wouden, waar Berchhiem onderdeel van uitmaakt, veel meer dan voorheen de nadruk leggen op zogenoemd ‘kleinschalig wonen’.

Kleinschalig wonen
Bij ‘kleinschalig wonen‘ in Berchhiem voeren groepen van zeven tot elf bewoners samen een huishouding en delen een keuken en woonkamer met elkaar. Daarbij heeft iedere bewoner een eigen appartement, dat van alle gemakken is voorzien. De ruim opgezette appartementen hebben vloerverwarming, eigen badkamer en kunnen met eigen meubilair worden ingericht. In een aantal gevallen hebben bewoners hun eigen spullen al naar het nieuwe appartement laten brengen. In andere gevallen gaat dat a.s. woensdag gebeuren. Voor echtparen zijn tweepersoons appartementen beschikbaar.

Zelf koken
Met de eigen appartementen, de privacy en de uitgebreide zorg van de medewerkers creëert De Friese Wouden een veilige omgeving waarin de zelfredzaamheid van de bewoners centraal staat. Wat de bewoners zelf willen en kunnen doen, doen zij zelf. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de woning zelf te koken, te wassen en schoon te maken. Dat is een flinke vooruitgang vergeleken met de 'oude' situatie, waarin bewoners kleinere kamers met elkaar deelden die minder ruimte boden voor eigen initiatief.

Binnen Berchhiem worden familie en mantelzorgers intensief betrokken bij de dagelijkse activiteiten, ook in de nieuwe setting. Daarnaast is er binnen het verpleeg- en verzorgingshuis een grote groep vrijwilligers actief: zo’n 300.

Zeventig verpleeghuisplaatsen
Naast de appartementen voor bewoners zijn er ook nieuwe appartementen beschikbaar voor mensen die revalideren na een ziekenhuisopname of hier tijdelijk verblijven ter ontlasting van de thuissituatie, én voor terminale zorg.

In totaal zijn in de nieuwbouw ruim zeventig verpleeghuisplaatsen verwezenlijkt.
Het complex is ook interessant voor omwonenden van Berchhiem, onder andere vanwege het nieuwe Grand Café, dat een fraai uitzicht biedt over de weilanden.

Duurzaam karakter
Om het nieuwe complex op een milieuvriendelijke wijze te koelen en te verwarmen, wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. Voor de verwarming van water zijn zonnecollectoren op het dak geplaatst.

|