Huidhonger, een bijzonder programma voor bewoners Berchhiem

Geplaatst op: 1 juni 2017

Bewoners en familie van woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum hebben deelgenomen aan een ontroerend project rond aandacht, intimiteit en aanraking: HuidHonger. Op 23 mei werd het project afgerond met een voorstelling.  

HuidHonger
Eva Uppenkamp is danstherapeut van Care&Culture: ‘Familieleden hebben bepaalde patronen, ook als het gaat om aanraking en dicht bij elkaar zijn. Met HuidHonger kan ik ze meenemen in hoe het anders kan. Dankzij dans kom je dichter tot elkaar, maak je contact en voel je je betrokken.’ Samen met bewoners en betrokkenen maakte Care&Culture een ontroerende dansvoorstelling rondom intimiteit op vijf zorglocaties in Nederland, waaronder Berchhiem.

Kwetsbaarheid
‘Bij kwetsbare ouderen is liefdevol aangeraakt worden niet meer vanzelfsprekend. Dit kan als een groot gemis gevoeld worden. Dankzij HuidHonger leerden bewoners en hun naasten weer uiting te geven aan hun gevoelens. Dat is zo mooi’, zeggen Fokel en Margreet van Berchhiem.

Beleving
Eén van de deelnemers over het project. ‘Het waren hele waardevolle middagen. Door vol aandacht met elkaar te dansen gebeurt er persoonlijk echt iets met je. De aandacht en intimiteit maakt iets in je los. De groep is in de loop van de weken steeds hechter geworden’.

Regiomanager Aukje Jorritsma: ‘Ik heb genoten van de voorstelling. Het was ontroerend hoe de bewoners reageren op het contact en de aanraking. Het is ontzettend knap hoe de dansers contact maakten met onze bewoners.’

Joris Slaets
Tijdens de voorstelling werd een filmpje getoond met hoogleraar Ouderengeneeskundige en directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing Joris Slaets: ‘Niet alleen een goede gezondheid bepaalt iemands kwaliteit van leven, ook leefplezier en welbevinden hebben daar grote invloed op. We draven door in de eigen regie van kwetsbare ouderen. We moeten juist erkennen dat we afhankelijk van elkaar zijn en elkaar nodig hebben’.

Meer informatie over HuidHonger is te vinden op www.careculture.nl/nl/huidhonger

|