Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Jong en oud genieten samen van dorpslunch in Oudeschoot

Geplaatst op: 7 september 2015

In Oudeschoot starten vanaf september veel (nieuwe) activiteiten voor jong en oud. Dinsdag 1 september heeft als feestelijke start bij het MFA Skoatterhûs een dorpslunch plaatsgevonden voor alle inwoners van Oudeschoot.

Ontstaan van de samenwerking
Vanaf begin dit jaar werken plaatselijk belang, bestuur Skoatterhûs, de kerk, de Buurtsuper, Skoatterwiis, Kinderwoud, Ateliers Majeur, de GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin, Caleidoscoop, Vrijwilliger Servicepunt en De Friese Wouden samen om een activiteitenaanbod te organiseren voor de inwoners van het dorp Oudeschoot.

Onder de inwoners van Oudeschoot is in 2014 een enquête gehouden. Hieruit bleek dat er vanuit de inwoners behoefte is om meer met elkaar in contact te zijn en in gezamenlijkheid binnen het dorp activiteiten te ondernemen. Door de gezamenlijke aanpak past deze ontwikkeling ook goed bij de veranderingen in de zorg vanaf 1 januari en het belang van meer aandacht voor preventie op gebied van gezondheid.

Lunch voor jong en oud
Als eerste activiteit is op dinsdag 1 september, op het plein van MFA Skoatterhûs, een gezonde dorpslunch georganiseerd voor alle inwoners van Oudeschoot. Ook waren alle kinderen van Kinderwoud en Skoatterwiis aanwezig. Na een kort openingswoord van Minke van der Veen van De Friese Wouden is gestart met een creatieve activiteit onder leiding van Anita Bouman van Ateliers Majeur. Met vouwblaadje, piepschuim en een satéprikker is een klein kunstwerk gemaakt. De deelnemers mochten een wens schrijven op het kunstwerkje en dit wisselen met een persoon naar keuze. Minke: ‘Het was prachtig om te zien hoe jong en oud creatief aan de slag gingen en de gelukswensen aan elkaar uitdeelden. Juist dit is de bedoeling’.

De dorpslunch is georganiseerd door Ateliers Majeur, de Buurtsuper, Caleidoscoop, Kinderwoud, MFA Skoatterhûs, Skoatterwiis, Vrijwilliger Servicepunt en De Friese Wouden Thuiszorg.

Activiteitenaanbod

Naast het vaste aanbod van activiteiten georganiseerd door  het bestuur Skoatterhûs, Plaatselijk Belang, de school Skoatterwiis en de kerk starten er in september een aantal nieuwe projecten.

Samen leven is samen doen
Het doel van Samen leven is samen doen is om een zinvolle dagbesteding te creëren voor  mensen die iets willen betekenen voor de het dorp of een andere inwoner. Door alle bestaande en nieuwe vrijwilligersinitiatieven aan elkaar te verbinden willen we zorgen dat de vrijwilligers uit Oudeschoot en dorpsbewoners met een beperking zich samen in gaan zetten voor de leefbaarheid van het dorp.

Binnen het project worden vrijwilligers gekoppeld aan activiteiten, waarbij gekeken zal worden naar individuele wensen. Ook als je de mogelijkheid hebt om een beetje vrijwilligerswerk te doen ben je van harte welkom om dit kenbaar te maken. Met een klein klusje is iemand soms al enorm geholpen. Door bijvoorbeeld het aan de weg zetten van de kliko of een boodschapje mee te nemen.

Naschools aanbod
Vanaf 1 september start in samenwerking met de basisschool Skoatterwiis, Caleidoscoop, Ateliers Majeur en Sport Fryslân een naschools aanbod voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Elke maandag, woensdag en vrijdag is de huiskamer open. Op dinsdagmiddag is er een sportieve activiteit en op donderdagmiddag is er een activiteit gericht op kunst en cultuur ondersteunt door Ateliers Majeur.

Activiteiten gericht op gezondheidsbevordering
Vanaf september is er elke maandagochtend vanaf 10.00 uur een beweegactiviteit in MFA Skoatterhûs. De invulling van deze activiteit is wisselend. In de maand september gaan we gezamenlijk jeu de boulen en in oktober wordt er, in samenwerking met Ateliers Majeur, een dansactiviteit georganiseerd. 

In het najaar wordt er in samenwerking met de Buurtsuper, diëtistenpraktijk De Friese Meren en Van Smaak, wekelijks een groentesoort voor een laag bedrag aangeboden in de Buurtsuper. Bij deze groente is een recept toegevoegd, wat kan inspireren om op eens op een andere wijze een gevarieerde en verantwoorde maaltijd te serveren. De recepten worden samen met de folder van de Buurtsuper en op social media verspreid.

|