40 jaar 't Suyderhuys

Geplaatst op: 27 september 2012

Op 27, 28 en 29 september bruist woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen van de activiteiten ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum. Er wordt drie dagen feest gevierd: een dag voor de bewoners met theater en een diner, een feestavond voor de medewerkers en vrijwilligers, en voor jong en oud in Surhuisterveen en omstreken wordt zaterdag de 29e een Open dag gehouden van 13.30 tot 17.00 uur.

40-jarig jubileumfeest
Tijdens de drie jubileumfeestdagen blikt ’t Suyderhuys op verschillende manieren terug in de tijd. Het zorgcentrum is helemaal versierd naar het thema ‘40 jaar terug in de tijd’. Voor bewoners en medewerkers zijn activiteiten rondom datzelfde thema georganiseerd. Op de Open dag spelen bewoners sketches en de zangclub van ’t Suyderhuys treedt op. De expositie van oud materiaal en oude foto’s laat niet alleen ‘t Suyderhuys door de jaren heen zien, maar ook Surhuisterveen en omgeving.

Open dag
Op de Open dag is er van 13.30 tot 17.00 uur een informatiemarkt rondom het thema Zorg en bewegen. Verschillende bedrijven presenteren zich: wonen & verblijf, welzijn, voeding, wellness, sport, activiteiten en vele andere onderwerpen. Daarnaast kun je je bloeddruk, bloedsuiker en vetgehalte laten meten. De opbrengst van het Rad van Fortuin is voor de realisatie van een beweegtuin. Een tuin waarin de bewoners van ’t Suyderhuys buitenfitness kunnen doen: wandelen en bewegen met toestellen.

Terugblik 40 jaar ‘t Suyderhuys
Op 27 september 1972 werd bejaardencentrum ’t Suyderhuys officieel geopend en beheerd door de stichting Algemeen bejaardencentrum Achtkarspelen. Grietje Keizer, locatiemanager ’t Suyderhuys: ‘In de afgelopen 40 jaar is er veel veranderd. Er woonden toen ouderen van 65 jaar die lichamelijk en geestelijk nog zo gezond waren dat zij geen hulp nodig hadden van het verplegend personeel. Het is nu moeilijk voor te stellen dat dat kon: je inschrijven voor het verzorgingshuis op je 65ste terwijl je nog goed gezond bent. Dat is vandaag de dag onmogelijk.

Vandaag de dag
Grietje: ‘De AWBZ-zorg heeft in de loop der jaren veel overgenomen. In de huidige fase wordt de AWBZ ontmanteld en gaan er meer verantwoordelijkheden naar de gemeente (WMO) of zorgverzekering. De oudere woont zo lang mogelijk zelfstandig thuis. Regie over eigen leven en zorg met ondersteuning daar waar dat nodig is, dat is het uitgangspunt. ‘t Suyderhuys is een “dienstencentrum” geworden waar niet alleen mensen wonen, maar waar ook mensen van buiten het centrum komen en elkaar ontmoeten voor gezelligheid en ontspanning. Het is de plek waar buiten en binnen elkaar ontmoet. Precies zoals dat ook tijdens de komende feestelijkheden gaat gebeuren.’

Bijzondere weetjes
In oude informatieboekjes van ’t Suyderhuys staat dat de vroegere bewoners pension en entreegeld betaalden en dat gevraagde zorg strikt omschreven was, ook dat waar men zelf voor moest betalen. Bijvoorbeeld activiteiten, dieetvoeding, zelfs bij opname in de ziekenboeg langer dan 1 maand. Bij beëindiging van de huur door overlijden moest de kamer binnen 8 dagen weer tot beschikking van de stichting zijn, een tweepersoonskamer werd gevorderd en de overgebleven partner kreeg een eenpersoonskamer.
 

|