Bewegen om niet te vergeten

Geplaatst op: 28 mei 2010

Bewegen is gezond, dat weet iedereen. Maar dat bewegen ook nog eens heel goed is voor je hersenen, dat is misschien minder bekend. Bij De Friese Wouden weten ze inmiddels hoe belangrijk bewegen kan zijn voor mensen met dementie. Elke dag gaan vrijwillige loopbegeleiders met bewoners met dementie te wandelen. Onderzoek naar het effect van deze dagelijkse lichaamsbeweging op het brein laat veelbelovende resultaten zien. Tijdens het symposium Bewegen en Dementie op donderdag 27 mei stond het belang van bewegen voor mensen met dementie centraal.

‘Dementie is een optelsom van verlies’
Een indringend portret van een man die langzaamaan, zoals hij het zelf verwoordt, ‘steeds minder bestaat’. Stella Braam weet het verhaal van haar vader, die in 2003 krijgt te horen dat hij Alzheimer heeft en inmiddels is overleden, met veel humor en liefde te vertellen. Ze neemt de bezoekers mee in de belevingswereld van haar vader en weet zo duidelijk te maken hoe de werkelijkheid van iemand met dementie is. Dat levert hartverscheurende, maar ook hilarische situaties op. Toch ontkomen de symposiumbezoekers niet aan het beklemmende gevoel dat het verhaal van Stella en haar vader oproept. ‘Dementie is een optelsom van verlies,’ vat haar vader het dementieproces samen. Het maakt het complex om met mensen met dementie om te gaan. Het advies van Stella? ’Ga mee in de belevingswereld van mensen met dementie en ga af op wat zij willen en niet op wat wij denken wat ze willen.’

De paden op, de lanen in
De Friese Wouden is vorig jaar van start gegaan met het ‘wandelproject’. Bewoners met dementie gaan vijf dagen per week te wandelen met vrijwillige loopbegeleiders. Een aantal loopbegeleiders vertelt over hun ervaringen. ‘Na een half uurtje wandelen, komen we beide weer met rode wangetjes, een frisse neus en een voldaan gevoel terug.’ De loopbegeleiders bouwen samen met de bewoners zo een waardevolle band op. ‘In het begin herkende mevrouw me niet meer als ik haar weer kwam ophalen, maar inmiddels wel.
Dat is heel bijzonder.’ Een familielid van een bewoner vertelt: ‘Mijn zus beleeft zoveel plezier aan haar dagelijkse wandeling. Ik zie ook echt dat het haar goeddoet.’

Bewegen geeft resultaat
Aan het wandelproject van De Friese Wouden is een promotieonderzoek verbonden. Karin Volkers van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteerde tijdens het symposium de eerste resultaten. Het onderzoek laat zien dat dagelijkse beweging inderdaad een positief effect heeft op het brein. Hiervoor vergelijkt ze een groep mensen met dementie die niet dagelijks in beweging is, met bewoners die elke dag gaan wandelen. Uit het onderzoek blijkt dat bewegen niet alleen zorgt voor verbetering van de cognitie, maar ook voor verbetering van de fysieke gesteldheid en de kwaliteit van leven. Daarnaast nemen depressieve gevoelens af en zijn mensen minder bang om te vallen.

Zo simpel is bewegen!
Niet alle bewoners zijn voldoende mobiel om te gaan wandelen. Toch kun je mensen ook in beweging krijgen als ze niet goed kunnen lopen of als ze in een rolstoel zitten. Henriëtte Wachelder, van Dansspetters, laat vol enthousiasme zien hoe je met hele simpele ‘dansjes’ een groots effect kunt bereiken. Met de ‘poetsdans’ krijgt Henriëtte de hele zaal aan het poetsen en de ‘hallodans’ bestaat uit verschillende begroetingen, zoals handen schudden en zwaaien. Het effect is een zaal vol met lachende mensen, het plezier straalt er vanaf! De methode van Dansspetters blinkt uit in eenvoud en is daarom heel geschikt voor mensen met dementie.

Blijf in beweging
Het wandelproject blijft gewoon doorgaan. De Friese Wouden is daarom nog steeds op zoek naar loopbegeleiders, die één keer of vaker per week met een bewoner met dementie willen wandelen. Er kan in Bergum, Buitenpost, De Westereen en Surhuisterveen gewandeld worden. Voor meer informatie of om u op te geven, kunt u contact opnemen met Malou Besseler, projectleider Bewegen en Dementie, via malou.besseler@friesewouden.nl.
 

|