Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Café doodgewoon 20 november 2013

Geplaatst op: 5 november 2013

Op 20 november opent het Café Doodgewoon weer zijn deuren. Van 19.30 tot ca. 21.00 uur bent u welkom in het tuinhuis van het hospice Smelnehaven in Drachten of Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.

Naast het elkaar informeel ontmoeten en ervaringen uitwisselen is er tijdens de bijeenkomst in Drachten aandacht voor het thema: Wat “zegt” de stervende zelf.In Heerenveen staat het thema: Meelopen met het stervenproces van een dierbarecentraal.

Wat “zegt” de stervende zelf
Dicht bij de dood gekomen,  geven mensen wel beschrijving over de reis  die ze gaan maken, de plaats waar ze dan komen en wie ze daar weer ontmoeten—vaak geven ze dan aan daar al heel dicht bij te zijn. Ook lijkt het soms wel of men het moment van doodgaan zelf bepaalt. Ieder heeft wel verhalen gehoord dat iemand pas stierf, nadat ook het laatste kind thuisgekomen was.  Dit duidelijk maken  gebeurt vaak via deze symbooltaal,  de laatste vlucht, de grote reis. Met deze symbooltaal wordt geprobeerd te zeggen wat blijkbaar niet te benoemen is. Het toont het besef aan over dingen die wij niet kunnen zien aan.  Hoe kunnen we deze taal  verstaan, hoe moeten we dit duiden. Hierover praten we deze avond o.l.v Ria Roukema, palliatief verpleegkundige van de Antoniuszorggroep.

Meelopen met het stervensproces van een dierbare.
Als je partner, ouder of andere dierbare ongeneeslijk ziek is,  wil je alle zorg geven die nodig is, Je wilt zo lang mogelijk meelopen, jezelf  wegcijferen , want alles draait dan om de ziekte en je dierbare.  Ondertussen  ben je er zelf ook nog,  wat moet je doen, wat moet je laten, vasthouden of loslaten?  Je moet zelf ook veel verwerken, accepteren dat je een dierbare gaat verliezen,  je beweegt zelf ook tussen hoop en vrees. Hoe kan je voor jezelf zorgen, zodat je de ruimte houdt om deze laatste levensfase van je dierbare zoveel mogelijk te kunnen delen.  Hierover praten we o.l.v. Mariette Muller, palliatief verpleegkundige en docent

U welkom op de volgende locaties:

Het tuinhuis van het hospice Smelnehaven
Het Zuid 20 in Drachten

Multifunctionele ruimte van ziekenhuis De Tjongerschans
Thialfweg 44  Heerenveen

De toegang is gratis

Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Friesland en Zuid Friesland is een samenwerkingsverband van Zorgbelang Friesland, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Buurtzorg Nederland, Thuiszorg Allerzorg. Stichting  Mens en Zorg, Liante, Stichting Zuidoost zorg, , Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Zuid Oost Friesland met het hospice Smelnehaven, De Friese Wouden.

Voor meer informatie bekijk de website: www.netwerkpalliatievezorg.nl

|