Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Jaarlijks 20.000 mensen dood door verkeerd voedsel

Geplaatst op: 2 september 2004

Als het overgewicht toeneemt en de sterke daling van de consumptie van groenten en fruit doorzet, zal onze levensverwachting gaan dalen, vreest het RIVM. Overgewicht en ongunstige voedingssamenstelling leiden elk afzonderlijk tot 40.000 nieuwe gevallen van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.Een ongunstige voedingssamenstelling en overgewicht leiden tot 13.000 respectievelijk 7.000 doden in Nederland per jaar.

Volgens het RIVM is het rapport het eerste totaaloverzicht van de beschikbare kennis op het gebied van de voedselconsumptie, de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn en de veiligheid van het voedsel in Nederland.

Als de huidige trends aanhouden zal de levensverwachting in Nederland dalen. Tien procent van de volwassen Nederlanders heeft ernstig overgewicht. De komende jaren zal dat toenemen tot 15 procent. Bij kinderen is een soortgelijke stijging te zien. Zij zullen dit overgewicht een leven lang meedragen waardoor het risico van diabetes en hart- en vaatziekten sterk toeneemt.

Zie ook:De website van het RIVM

ANP
|