Busongeluk Muiden medewerkers De Friese Wouden

Geplaatst op: 2 november 2013

Update zondag 3 november, 12.00 uur
Ook de laatste gewonde is vanochtend ontslagen uit het AMC in Amsterdam. Ze zal thuis herstellen van een gebroken jukbeen, gebroken rib en neus.

Update 21.30 uur
Van de 36 gewonden als gevolg van het busongeluk eerder op de dag op de A1 bij Muiden zijn 35 inmiddels thuis of onderweg naar huis. Hierbij gaat het om medewerkers van De Friese Wouden en familie die snijwonden, kneuzingen en/of nekklachten hebben opgelopen. 1 medewerkster moet vanwege een gebroken neus en een gebroken jukbeen een nacht overblijven in het AMC in Amsterdam. Hoewel de schrik er flink in zat, en er de nodige emoties waren bij terugkomst op de kantoren in Drachten, Heerenveen en Burgum (Berchhiem), bleef daarmee de schade beperkt. Eerder werd er bericht over 2 tot 4 zwaargewonden. Even na 21.30 uur wordt de laatste bus in Drachten verwacht.

Het ongeluk gebeurde even voor 13.00 uur. 360 medewerkers van zorgorganisatie De Friese Wouden en hun familieleden waren i.v.m. een personeelsuitje op weg naar Scheveningen om de musical Sister Act te bezoeken. Van de 6 bussen raakten er 3 betrokken bij het ongeluk.

Update 19.30 uur
Zoals het nu lijkt kunnen vandaag bijna alle gewonden nog naar huis. Sommige gewonden zijn door familie opgehaald, anderen zijn met een taxi naar huis gebracht en de rest van de gewonden komt binnenkort met de bus aan in Friesland.

De Friese Wouden zal volgende week een bijeenkomst voor iedereen organiseren die behoefte heeft aan napraten. Slachtofferhulp zal dan weer aanwezig zijn.

Update 18.45 uur
Inmiddels zijn twee bussen met medewerkers aangekomen in Drachten. Veel medewerkers maken gebruik van de mogelijkheid om hun verhaal te doen en even wat met elkaar te eten en te drinken. Slachtofferhulp en medische zorg wordt ingezet.

De bus met gewonden vanuit het ziekenhuis Utrecht neemt alle gewonden mee. In Utrecht is niemand achtergebleven. Tussen nu en 20.30 uur worden deze mensen in Heerenveen, Drachten of Burgum verwacht.

Update 18.30 uur
Inmiddels is de eerste bus met medewerkers gearriveerd in Heerenveen. Het gaat heirbij vooral om mensen die het minst van het ongeval meegekregen hebben. Zij zaten vooral in de bussen die niet bij het ongeluk betrokken waren.

Inmiddels is er vanuit het ziekenhuis Utrecht een bus vertrokken met slachtoffers die weer naar huis mogen.

Aan de Zonnedauw in Drachten komen inmiddels ook familieleden binnen om hun partner op te halen en op te vangen.

Update 18.15 uur
De Friese Wouden beschikt inmiddels over de namen van de medewerkers die opgenomen zijn in een ziekenhuis door het busongeluk. 31 gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Utrecht, waarvan inmiddels 3 mensen weer naar huis mogen. Drie gewonden zijn overgebracht naar het VU in Amsterdam en twee gewonden zijn overgebracht naar het AMC.
Bij opvang van de medewerkers in Burgum, Heerenveen, en Drachten is slachtofferhulp betrokken. Tevens kunnen medewerkers indien nodig ook bij terugkomst medische zorg ontvangen.

Update 17.00 uur
Inmiddels is bekend dat er 34 gewonden behandeld worden in ziekenhuizen in Amsterdam en Utrecht. Bij de opvang van de mensen in Muiden bleek na verloop van tijd dat sommige mensen toch in die mate klachten ontwikkelden dat ze alsnog naar een ziekenhuis vervoerd zijn.  De mensen die niet gewond zijn , komen de komende uren terug naar Friesland. Er zijn inmiddels drie bussen onderweg; 1 naar Heerenveen, 1 naar Drachten en 1 naar Burgum. Bij terugkomst is er voor iedereen  opvang geregeld.

Over de aard van de verwondingen zijn nog geen detailgegevens bekend. We zijn druk bezig om hierbij zoveel mogelijk gegevens te krijgen, begrijpelijk dat ziekenhuizen eerst bezig zijn met hulpverlening in plaats van met registreren en informeren.

Wanneer er meer bekend is over de situatie van de gewonden, dan zullen we opnieuw een bericht op de website plaatsen.

Update 15.30 uur
Vanmiddag (zaterdag 2 november) is er rond 13.00 uur in de buurt van Muiden een busongeluk gebeurd waarbij medewerkers van De Friese Wouden betrokken zijn geraakt. Zo'n 360 medewerkers met familieleden waren in zes bussen onderweg naar scheveningen in verband met een uitje van de personeelsvereniging. Van de zes bussen zijn er drie bussen met inzittenden bij het ongeluk betrokken geraakt. Er zijn voor zover bekend vijftien gewonden, twee daarvan zijn vervoerd naar het AMC ziekenhuis in Amsterdam, twee naar het VU in Amsterdam en elf naar het UMCU in Utrecht. Over de aard van de verwondingen is vooralsnog niks bekend. Opvang voor overige medewerkers is geregeld. Zij zijn nu onderweg met nieuwe bussen naar de bibliotheek in Muiden, Kazernestraat 10, waar ook slachtofferhulp aanwezig zal zijn. Zij zullen zo spoedig mogelijk terugkomen naar Friesland. Wanneer er meer bekend is over de situatie van de gewonden, dan zullen we opnieuw een bericht op de website plaatsen. Wilt u persoonlijk contact bel dan 088 512 00 00.

 

|