Oudere via webcam in de gaten gehouden

Geplaatst op: 18 oktober 2004

De proef is een initiatief van Thuiszorg Online, een particulier bedrijf met de hoofdvestiging in Beetsterzwaag en een kantoor in Utrecht. De virtuele zorg wordt al verleend in Leiden, Tilburg en binnenkort ook in Delft. Heerenveen is in het Noorden uitgekozen vanwege het relatief hoge aantal oudere inwoners.

Aan de Heerenveense proef doen gehandicapteninstelling Talant, de zorgcentra van Moerborch en De Friese Wouden mee. De gemeente Heerenveen steunt het project met €8900. Over twee maanden zijn de mensen bekend die meedoen.

De bejaarden en gehandicapten krijgen een aansluiting via een snelle breedbandverbinding. Via het bijgeleverde aanraakscherm krijgt men eenvoudig contact met alarmcentrale, lotgenoten of eigen zorgcentrale.

De deelnemers krijgen ook een halsketting met een alarmknop, voor het geval hen iets overkomt buiten het bereik van de webcamera. En via het beeldscherm kunnen mantelzorgers eenvoudige instructiefilmpjes zien over, bij voorbeeld, de juiste wijze van aan- en uitkleden en het wassen van de deelnemer.

Bron: Leeuwarder Courant

|