Voorlichtingsdagen over aangenaam leven met dementie van start

Geplaatst op: 5 november 2010

Om aandacht te vragen voor meer bewegingsvrijheid voor mensen met dementie organiseert De Friese Wouden – samen met Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) en de Universiteit Maastricht – van 4 tot en met 10 november bijzondere voorlichtingsactiviteiten in zorgcentrum Berchhiem (in Burgum). Donderdagmiddag 4 november gaf Peter Kamsma, regiomanager van zorgorganisatie De Friese Wouden, het startsein voor de activiteiten tijdens een symposium. Het doel is om zorgverleners, familie, vrienden en anderen die belangstelling hebben voor dit onderwerp te informeren over hoe het leven voor mensen met dementie aangenamer kan worden en hoe iedereen daaraan kan bijdragen.

Kamsma was erg opgetogen over de voorlichtingsdagen en benadrukt het belang van de ervaring die de medewerkers binnen De Friese Wouden opbouwen. Verzorgende Albertine Riemersma vertelt: “In plaats van het inzetten van vrijheidsbeperkende middelen, ligt de nadruk bij De Friese Wouden op het achterhalen van de oorzaak van het gedrag van een bewoner. Dit doe ik als verzorgende niet alleen, maar bijvoorbeeld vaak in overleg met de psycholoog en de fysiotherapeut.” 

Bewegen is belangrijk
In Nederlandse verpleeghuizen worden mensen met dementie nog steeds vastgebonden (in vaktaal ‘gefixeerd’) en op andere manieren ernstig in hun vrijheid beperkt, terwijl dat schadelijk is én er goede alternatieven zijn. Binnen De Friese Wouden krijgen mensen met dementie steeds meer bewegingsvrijheid. Vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals Zweedse banden, zijn – net als binnen andere Nederlandse zorgorganisaties – zoveel mogelijk afgeschaft. Hiervoor in de plaats komen moderne zorgverlening en nieuwe hulpmiddelen. 

Ontdekkingstocht
Van vrijdag 5 november tot en met woensdagochtend 10 november kunnen familieleden, zorgverleners, vrijwilligers en andere belangstellenden meedoen aan de ontdekkingstocht. Het doel van de tocht is inzicht krijgen in hoe we de kwaliteit van leven van demente ouderen kunnen optimaliseren. De route van 50 meter start in de hal van Berchhiem (Prinses Margrietstraat 1, Burgum) en gaat verder op het omliggende terrein.

Alleen of samen loopt u langs zeven ‘stations’ met vragen over aspecten die een rol spelen bij dementie en waarover de laatste jaren veel nieuwe kennis is ontwikkeld. Ook maakt u kennis met leuke, ontspannende activiteiten voor jong en oud én krijgt u praktische tips om het leven van mensen met dementie prettiger te maken. De tocht is dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur open voor publiek. Voor degene die de antwoordkaart van de tocht het best invult, is er aan het eind van de week een prijs.

Expositie
In de hal van Berchhiem kunt u ook de expositie Niet fixeren is een kunst! bezoeken, van 5 november tot en met woensdagochtend 10 november. Vier jonge kunstenaars vormden Zweedse banden – die overbodig zijn geworden – om tot kunstobjecten met een nieuwe positieve betekenis.
 

|