Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Wereld Alzheimerdag: een dag om stil te staan bij de ongeneeslijke ziekte Dementie

Geplaatst op: 24 september 2012

Een hele middag met interne en externe professionals een kick-off geven aan nieuwe en nog betere vormen van zorg en samenwerking voor mensen met dementie. En samen de Alzheimer Experience en de Power Course beleven. Dat gebeurde tijdens de Wereld Alzheimerdag op 21 september. Dit was meteen het startsein voor het project Dementie Centraal.

De middag was georganiseerd als springplank naar een driejarige interne training en ontwikkeling van alle medewerkers van De Friese Wouden en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp. In totaal worden 5500 medewerkers geschoold en begeleid.

Al een flink aantal jaren krijgt dementie veel aandacht binnen De Friese Wouden. En dat is niet voor niets! Met Dementia Care Mapping, de inzet van de Vedermethode en projecten als bijvoorbeeld ‘Bewegen en Dementie’, geven we inhoud aan onze visie op zorg en meer specifiek de zorg voor mensen met een dementie. In onze relatief jonge kleinschalige woonvormen passen we deze kennis en vaardigheden met succes toe.

De Friese Wouden leidt bovendien als eerste organisatie in het Noorden al haar wijkverpleegkundigen op tot HBO-Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie, afgekort VGG-er. Dit is een uniek concept dat samen met de NHL Leeuwarden is ontwikkeld. VGG-ers zijn gespecialiseerd in alle ziektebeelden en zorg bij ouderen, zoals dementie. Ze ondersteunen artsen, zijn aanspreekpunt voor cliënten en coachen de andere zorgprofessionals van de kleine wijkteams.

Volgens de prognoses zal aan het eind van deze eeuw 25% van de bevolking een vorm van dementie ontwikkelen. Tegelijkertijd vinden er stelselwijzigingen plaats in de financiering van de zorg. Het scheiden van wonen en zorg betekent dat de toename met name in wijk, dorp en thuissituatie zal moeten worden opgevangen. Dit is een nieuwe uitdaging voor de samenleving, maar vooral een extra opdracht voor de samenwerking tussen de eerste lijn, thuiszorg, gemeenten, woningcorporaties etc. Hier ligt voor ons allen een taak die begint met het bevorderen van begrip en kennis, en het besef dat we samen het perspectief van de mens met dementie moeten gaan opzoeken om tot een passend antwoord te komen.
 

|