Senioren in Heerenveen in beweging met Sûn en Fit

Geplaatst op: 22 september 2015

Honderd deelnemers starten 21 september met fitheidstest

Afgelopen week is in Heerenveen-Noord in samenwerking met de Hanzehogeschool, Gemeente Heerenveen, Mariënbosch en De Friese Wouden het project Sûn en Fit gestart. Sûn en Fit kenmerkt zich door een beweegaanbod voor ouderen. Hiermee worden ouderen die onvoldoende lichamelijk actief zijn in hun eigen wijk ondersteund om de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te halen. Het accent ligt op het laagdrempelig stimuleren van lichamelijke activiteit en het bevorderen van fysieke fitheid. Ook worden binnen het programma ouderen ondersteunt bij het bevorderen van hun veerkracht.

Zelfstandig wonende ouderen
Sûn en Fit richt zich in eerste instantie op de zelfstandig wonende ouderen van 65 tot 85 jaar in de wijk Heerenveen Noord. Het doel van het project Sûn en Fit is om inwoners vitaler te maken, waardoor de weerbaarheid op lichamelijk, geestelijke en sociale welzijn groter wordt.

Dhr. Mattieu de Greef, professor van de RUG in Groningen, ondersteunt bij de uitvoering van het project Sûn en Fit. Een gezonde leefstijl met aandacht voor bewegen, gezonde voeding en behoud van sociale contacten bevordert niet alleen de vitaliteit, maar ondersteunt ook de veerkracht om te leren omgaan met veroudering.

Persoonlijke benadering
Alle inwoners van de wijk Heerenveen Noord tussen de 65 - 85 jaar zijn afgelopen week door studenten van de Hanzehogeschool en medewerkers van De Friese Wouden persoonlijk benaderd om deel te nemen aan het project. ‘Tijdens de huis aan huis actie veel positieve reacties zijn binnengekomen’, vertelt wijkverpleegkundige Mariken Oving. ‘Er is grote belangstelling voor het project, maar liefst honderd deelnemers hebben zich aangemeld voor de fitheidstest!’

Fitheidstest
Maandag 21 september zijn alle honderd deelnemers gestart met een fitheidstest. De deelnemers werden getest op hun knijpkracht, beenkracht, handvaardigheid en reactievermogen. De uitslag van is meteen besproken met de deelnemer. Er zijn tachtig deelnemers op de fitheidsmeting afgekomen. Zestig deelnemers gaan daadwerkelijk meedoen met het project Sun en Fit en starten vanaf volgende week met een bewegingsprogramma.

Niet toewijsbare wijkverpleegkundige zorg (S1)
Het project Sûn en Fit is één van de projecten die is gestart vanuit de Niet-toewijsbare wijkverpleegkundige zorg. Niet-toewijsbare wijkverpleegkundige zorg (S1) is gericht op signalering en preventie van groepen inwoners en wordt gefinancierd door het Rijk. Voor Friesland zijn de beschikbare gelden verdeeld door De Friesland Zorgverzekeraar, op basis van populatiegegevens. In de gemeente Heerenveen zijn vier kavels aangewezen als aandachtsgebied voor niet-toewijsbare wijkverpleegkundige zorg.

Interviews op Omrop Fryslân
Interview 1 vanaf 16.21 uur: Deelnemers over Sûn en Fit, wat is Sûn en Fit?
Interview 2 vanaf 17.22 uur: Regiomanager Anneke Kiewiet over Niet toewijsbare zorg (S1) en de rol van de wijkverpleegkundige

Berichten in de media
Heerenveense Courant - Senioren in Heerenveen in beweging met Sûn en Fit
Omrop Fryslân - Ouderen testen fitheid in Heerenveen

Documenten bij deze pagina:

|