Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

SeniorTab leert ouderen omgaan met tablets

Geplaatst op: 25 januari 2016

HEERENVEEN – Sinds ongeveer een half jaar rijden Bert ten Hoeve (38) en Eelke Huitema (41) kris kras door Friesland om ouderen de werking van een tablet uit te leggen. Dit doen ze onder de naam van hun nieuwe bedrijf: SeniorTab.

“Het idee voor SeniorTab is ontstaan toen wij nog werkzaam waren in een elektronicazaak. Ouderen kwamen een tablet kopen, maar snapten er eigenlijk niks van. Wij hadden niet genoeg tijd om het ze uit te leggen, omdat er meer klanten stonden te wachten. Toen zijn we op het idee gekomen”, vertelt Ten Hoeve. “We zijn begonnen met een samenwerking met de Friese Wouden, zodat we gelijk een groot bereik hadden. De essentie van onze onderneming is ouderen helpen in het begeleiden met moderne elektronica, consumenten elektronica”, vult Huitema aan.

Voor SeniorTab rijden Ten Hoeve en Huitema door heel Friesland. Van Heerenveen tot Sneek en van Appelscha tot Bolsward. Ze komen bij de mensen thuis. “Zo zijn de mensen in een vertrouwde omgeving, pakken ze het sneller op en kun je gelijk dingen laten zien. Het maakt het ook leuk, de ouderen hebben altijd een praatje”, aldus Ten Hoeve. De mannen geven vaak een uur tot anderhalf uur per keer les.

Wat volgens Huitema hun uitleg anders maakt, dan die van bijvoorbeeld kleinkinderen, is het geduld dat ze hebben. “ We leggen het rustig uit en we leggen ook alleen de basisdingen uit. Iemand die niks van een tablet afweet, hoeft de moeilijke dingen niet weten, maar wil weten hoe hij moet internetten. We vragen ook altijd naar de doelstelling van de ouderen en leggen dan ook alleen datgene uit. Anders verzuipen ze er in. Soms leg je iets tien keer uit, maar uiteindelijk snappen ze het”, licht Huitema toe.

Wat voor de mannen het mooiste is aan hun nieuwe baan, is de voldoening die het geeft om mensen te helpen. “Het is heel leuk om te zien dat iemand die eerst niks van een tablet afwist, je een Skype bericht stuurt om te vragen of zij iets goed doet. Ouderen zijn vaak bang voor techniek of tablets en denken dat ze dat toch niet kunnen. Maar ze haken gewoon aan en kunnen het best”, aldus Huitema. “Veel ouderen zijn eenzaam en ouderen die om kunnen gaan met een tablet, hebben vaak in een keer veel meer contact met bijvoorbeeld kleinkinderen. Een van de vrouwen die ik lesgeef, heeft nu Facebook. Ze vertelde me dat ze nu zoveel van haar kleinkinderen kan zien en volgen, dat had ze een paar jaar geleden niet kunnen denken”, voegt Ten Hoeve toe.

SeniorTab geeft 11 februari, tijdens een kennismakingsochtend, een presentatie over de basismogelijkheden van een tablet in het Friese Wouden gebouw aan de K. R. Poststraat 131 in Heerenveen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via telefoonnummer: 0624671264 of een mail sturen naarinfo@seniortab.nl.

Bron: http://www.heerenveensecourant.nl/nieuws/45219/seniortab-leert-ouderen-omgaan-met-tablets/#sthash.DIPqezo9.dpuf 

DOOR MIEKE VAN VEEN

Pashouders van pluZ krijgen korting op de tablet lessen aan huis van SeniorTab.

|