Nieuws

 • Mantelzorgcafé Plus op 17 oktober in Drachten
 • De Friese Wouden woensdag 2 augustus slecht bereikbaar
 • Casemanagers dementie verhuisd naar Sûnenz
 • Max Mobiel in Drachten

  Max Mobiel in Drachten

  Sinds kort rijdt de Max Mobiel ook in Drachten. Van maandag tot en met vrijdag kan de Max Mobiel gehuurd worden voor 1 euro per ritje.

  14 juli 2017  |  Lees verder »
 • Eerste ambassadeurs wijkverpleegkundige Friesland

  Eerste ambassadeurs wijkverpleegkundige Friesland

  Wijkverpleegkundigen Anke Straatsma en Elsbeth Rispens zijn de eerste twee ambassadeurs wijkverpleegkundige in Friesland. Onlangs kregen zij hun certificaat uitgereikt, tijdens een feestelijke bijeenkomst bij ZonMw (een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie).

  28 juni 2017  |  Lees verder »
 • De Friese Wouden doet mee aan campagne 'Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je'
 • Huidhonger, een bijzonder programma voor bewoners Berchhiem
 • Start digitaal platform OZOverbindzorg in Achtkarspelen

  Start digitaal platform OZOverbindzorg in Achtkarspelen

  Start digitaal platform OZOverbindzorg in Achtkarspelen

  Een online communicatieplatform waar patiënten en hun mantelzorgers, huisarts, apotheek, thuiszorg en andere betrokken zorgverleners zonder drempels met elkaar kunnen communiceren en de zorg rondom de patiënt beter kunnen regelen. Dat is OZOverbindzorg; een prachtig voorbeeld van innovatie in de zorg, waarvan de dorpen Buitenpost en Harkema in de gemeente Achtkarspelen de primeur in Friesland hebben. De feestelijke en officiële start van OZOverbindzorg in de gemeente Achtkarspelen was donderdag 1 juni in het gemeentehuis in Buitenpost.

  OZOverbindzorg in de gemeente Achtkarspelen is een initiatief van thuiszorg De Friese Wouden, huisartsenpraktijk Groenkamp en apotheek It Krúswald. Op het platform kunnen de deelnemers nieuws delen rond de zorg en begeleiding van patiënten/cliënten die thuis wonen. Er kan informatie over de situatie van de cliënt gedeeld worden, maar familieleden kunnen bijvoorbeeld ook vragen stellen en zorgmedewerkers kunnen opmerkingen plaatsen. Doel is de communicatie en coördinatie rondom de cliënt dicht bij elkaar te brengen. Het OZO platform is ontwikkeld vanuit een huisartsenpraktijk in Luttenberg. Er werken al ruim 150 huisartsen en 42 thuiszorgorganisaties mee.

  Een doel dat volgens Berendina van Solkema van apotheek It Krúswâld al behoorlijk goed lukt. “Met dit platform is het voor iedereen helder wie bij de zorg voor een persoon betrokken is. Je hoeft dus niet meer te zoeken en kunt laagdrempelig je vraag stellen of je opmerking plaatsen. Als er iets verandert in de medicijnen die iemand krijgt, zetten wij hierover een bericht op het platform en is het meteen voor iedereen duidelijk. Mantelzorgers zijn zo ook veel sneller ingelicht.” Voor Berendina van Solkema is het belangrijk dat met OZOverbindzorg de zorg rond de patiënt beter georganiseerd is. “Om mensen langer thuis te laten wonen is het een randvoorwaarde dat de zorg goed geregeld is. Gezamenlijk kunnen we ook veel beter signaleren als de situatie van een cliënt verslechtert.”

  Korte lijnen
  Aafke Kamminga, regiomanager Achtkarspelen van thuiszorgorganisatie De Friese Wouden vindt de verbinding met de andere zorgverleners een groot voordeel van OZOverbindzorg. “De lijnen zijn kort en je kunt heel snel alle betrokkenen informeren. Als wij bij iemand bloedsuiker prikken, zetten we ter plekke de waarden in het platform. Ook vragen of opmerkingen handelen we ter plekke bij de cliënt af. We hoeven niet later op de dag bijvoorbeeld de huisarts nog te bellen, die kan op het moment dat het uitkomt reageren.”

  “Het platform is een mooi communicatiemiddel waarbij je meerdere partijen op een eenvoudige manier van informatie kunt voorzien”, zegt Ans Bakker, praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Groenkamp. “We hebben een goed overzicht en iedereen deelt direct zijn of haar bevindingen en dat komt de patiënt ten goede. Ook voor mantelzorgers is het een goede aanvulling, ze lezen mee en kunnen hun vragen stellen. Wij vinden het absoluut een goede toevoeging op de zorg en hopen dat OZOverbindzorg ook in andere dorpen zijn intrede doet. “

  De gemeente Achtkarspelen is enthousiast over OZOverbindzorg en heeft dan ook een financiële bijdrage toegezegd. “Mantelzorgers doen fantastisch werk. Elke euro die wij uitgeven om dit werk iets gemakkelijker en efficiënter te maken is uitstekend besteed”, zegt wethouder Sjon Stellinga.

  Interesse of meer informatie?
  Denkt u dat OZOverbindzorg ook iets voor u is, of voor uw familie, dan kunt u dat aangeven bij uw huisartspraktijk of bij de thuiszorg. U kunt hen ook om meer informatie vragen.

  Foto: wethouder Sjon Stellinga opent OZOverbindzorg door symbolisch 'de stekker in het platform te steken'. (foto Binne Louw Katsma)

  1 juni 2017  |  Lees verder »
 • Friesland College, Caleidoscoop en De Friese Wouden starten eerste extramurale praktijkroute
 • Cliënten en medewerkers uit Heerenveen samen naar Aqua Zoo

  Cliënten en medewerkers uit Heerenveen samen naar Aqua Zoo

  Op woensdag 11 mei is een groep van cliënten, partners, wijkbewoners en medewerkers uit de teams naar Aqua Zoo in Leeuwarden geweest. Net een schoolreisje!

  11 mei 2017  |  Lees verder »