Psychologie

Misschien onthoudt u alles wat minder goed. Of heeft u moeite met het omgaan met verlies van dierbaren. Ook kan ouderdom beperkingen met zich meebrengen waar u niet aan kunt wennen. Verschillende oorzaken kunnen uw dagelijkse doen en laten behoorlijk ontregelen. Dat soort veranderingen zijn praktisch lastig, maar hebben ook psychisch veel invloed. Daarom is de ouderenpsycholoog er voor u.

Wat is ouderenpsychologie?

Ouderenpsychologie richt zich op psychische problemen, cognitieve stoornissen en gedragsproblemen bij ouderen, die als gevolg van meerdere (lichamelijke, sociale of psychische) problemen specifieke zorg en begeleiding nodig hebben.

Voor wie is de ouderenpsycholoog?

De psycholoog biedt hulp en ondersteuning bij klachten zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Maar ook als u emotioneel niet goed in uw vel zit. Denk dan bijvoorbeeld aan somberheid of aanpassingsproblemen na een verhuizing.

Het maakt niet uit of u zelfstandig woont of in een woonzorgcentrum. Ook familie/mantelzorgers kunnen een beroep doen op de psycholoog als zij zich zorgen maken om hun familielid. Verder begeleidt de ouderenpsycholoog achter de schermen medewerkers van De Friese Wouden. Zij adviseert bijvoorbeeld verzorgenden over de omgang met cliënten.

Wat doet de ouderenpsycholoog?

De ouderenpsycholoog voert eerst een gesprek met u, uw naasten en/of uw verzorgenden. Soms voert hij ook enkele tests uit. Op basis daarvan brengt zij uw persoonlijke situatie in kaart. Die informatie gebruikt de ouderenpsycholoog om te adviseren over de behandeling, begeleiding of eventueel verder onderzoek.

Kosten

De kosten voor psychologie worden vergoed. Er wordt geen eigen bijdrage gerekend.

Aanvragen

Voor de psycholoog heeft u een verwijzing nodig van een huisarts of een specialist. Heeft u een verwijzing, dan kunt u ons bellen of het aanmeldformulier invullen. Het kan ook zijn dat uw huisarts of specialist u aanmeldt. We maken dan binnen 3 dagen een afspraak met u. Na een intake beginnen we zo snel mogelijk met de behandeling. 
 

  • Annemarie Stienstra
  • Annemarieke Versteeg
  • Eva Koopman