Studenten Maatschappelijke Zorg maken levensboek van en voor ouderen

Geplaatst op: 14 november 2016

Dinsdagmiddag 8 november 2016 was een bijzonder moment voor drie dementerende ouderen van De Friese Wouden te Drachten. Onder belangstelling van familie kregen zij hun levensverhaal in boekvorm overhandigd. De boeken zijn gemaakt door derdejaarsstudenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg van ROC Friese Poort.

Met het levensboek kunnen de ouderen met beginnende dementie gemakkelijker gebeurtenissen uit hun leven blijven herinneren of ophalen. De studenten werkten tien weken aan het resultaat. Om het levensverhaal op papier te krijgen, zochten ze de ouderen thuis op. De jongeren gingen in gesprek over de hoogtepunten uit het leven, de oorlog, woonplaatsen, het huishouden, en de muziek van vroeger. Ook de familie werd nauw bij het project betrokken. Zij gaven de studenten aanvullende informatie en foto’s.

Bij de ouderen op de koffie
Studenten Sharon Roffel en Bianca Prins maakten een boek voor een 85-jarige vrouw. De vrouw lijdt aan lichte dementie, maar met hulp van de thuiszorg kan ze zichzelf nog goed redden. ‘Het was erg spannend toen we voor het eerst bij haar thuis afspraken. Je stapt iemands leven in, terwijl je elkaar nog maar kort kent.’, aldus Sharon. ‘De verhalen die ze over vroeger vertelde waren erg interessant’, vervolgt Bianca. ‘Zij en haar aanwezige dochter waren heel open en gastvrij. Hierdoor voelden we ons snel op het gemak en ontstonden er leuke gesprekken. Mevrouw bloeide helemaal op toen ze de oude verhalen begon te herinneren. Daarom is het levensboek ook zo belangrijk.’

Blije gezichten
De studenten bedachten vooraf dertig vragen die ze tijdens het gesprek konden stellen. De meeste vragen gingen over de levensloop van de hoofdpersonen, maar enkele waren ook van praktische aard. ‘We vroegen onder andere naar de lievelingskleuren. Deze kleuren hebben we verwerkt in de opmaak van het boek. We hopen zo helemaal aan de smaak van mevrouw te voldoen.’ Het project leverde uiteindelijk drie verschillende boeken op. De ouderen en hun familie waren er erg blij mee. Na de officiële overhandiging, bladerden de ouderen en hun familie het boek samen met de makers door. ‘Geweldig! Wat hebben ze er een werk van gehad. Hij komt bij mij op tafel liggen, dan kan iedereen het boek bekijken’, aldus één van de ouderen.

|