Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Studenten maken levensboek van en voor cliënten De Friese Wouden

Geplaatst op: 8 juni 2018

Mijn naam is maar een woord, mijn leven een verhaal…
Studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG van de ROC Friese Poort in Drachten hebben voor tien cliënten van De Friese Wouden een levensboek gemaakt maken. Donderdag 7 juni zijn de levensboeken uitgereikt, waaronder aan de heer de Vegt en mevrouw Marinus.

Prachtig
Mevrouw Marinus: ‘Toen ze me vroegen had ik eigenlijk geen idee van wat er ging gebeuren. Maar nu ik het zie, prachtig! Dit gebeurt je maar één keer. Foto’s zijn voor mij heel belangrijk. Ik heb veel boeken voor onze kinderen en onszelf gemaakt. In dit boek zie je alles in één keer. Dat vinden onze kinderen vast ook prachtig om te zien.’ Hier sluit meneer De Vegt bij aan: ‘Ze mochten alles van me zien en van me weten. Ik had nooit verwacht dat ze er zo iets moois van gingen maken, machtig!’

Wat is een levensboek?
Een levensboek is een boek met foto’s en verhalen van de cliënt. Het brengt het verleden in beeld en sluit aan op de belevingswereld van de persoon en helpt bij het verwerken van emoties. Met het levensboek kunnen de ouderen met beginnende dementie of ouderen die eenzaam zijn gemakkelijker gebeurtenissen uit hun leven blijven herinneren of ophalen.

Om het levensverhaal op papier te krijgen, zijn ze meerdere keren bij de ouderen op bezoek geweest. Tijdens het bezoek hebben ze veel foto’s bekeken en gesproken over het leven: het gezin, kinderen, de oorlog, woonplaatsen, muziek, werk en hoogte- en dieptepunten.  

Leuke gesprekken
De studenten vonden het leuk om te doen. Albert Hielkema: ‘het was best spannend om met iemand die je niet kent over het hele leven in gesprek te gaan. Het waren leuke gesprekken en wat een foto’s! Het was best moeilijk om met elkaar een selectie te maken uit de foto’s. Maar het is gelukt.

In contact
Wijkverpleegkundige Doetie Boelens: ‘Met dit project breng je ouderen in contact met de jonge generatie. Dat helpt om studenten te interesseren voor de ouderenzorg. Met een levensboek ga je dieper in op iemands leven. Dit brengt mooie en soms ook verdrietige herinneringen terug. Het helpt vaak om met elkaar in gesprek te raken.’

|