Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Themadag Dementie in de buurt

Geplaatst op: 24 november 2015

Steeds meer mensen krijgen dementie. Daardoor komt dementie voor iedereen letterlijk en figuurlijk dichter in de buurt. Alzheimer Nederland, Ateliers Majeur, De Friese Wouden, Gemeente Heerenveen en Tinz vinden dat mensen met dementie erbij horen in de samenleving. Ondanks hun beperkingen willen zij nog zoveel mogelijk meedoen, zich waardevol voelen en ertoe doen. Daarom organiseerden zij dinsdag 24 november 2015 Heerenveen een themadag ‘Dementie in de buurt’ met als doel om meer informatie te geven over dementie en wat je kan betekenen voor iemand met dementie. Mieke Draijer, directeur Medische Zaken bij Alliade opende de themadag met: ‘Als je meer van dementie weet, kun je ook meer betekenen’.

Dementie is van iedereen
Om meer te betekenen voor mensen met dementie is begrip en ondersteuning in de buurt nodig. Iedereen kan hieraan een bijdrage leveren en dat begint met meer weten over dementie. Wethouder Jelle Zoetendal: ‘Aandacht voor een dementievriendelijke samenleving is belangrijk. We hebben bijvoorbeeld de medewerkers van de balie en receptie een scholing gegeven over dementie. En gaan in 2016 ook ondernemingen en andere organisaties stimuleren dit te doen.

In gesprek over dementie
Christiaan Meyboom van Alzheimer Nederland, Wethouder Jelle Zoetendal, Mariecke Mooi van TinZ en dhr. Ruiter stonden in een panelgesprek uitgebreid stil bij de behoefte van mantelzorgers in de zorg voor een naaste met dementie. Naar voren kwam dat mantelzorgers het zoveel mogelijk zelf willen doen. Ruiter vertelde: ‘Het is het moeilijkst om de zorg van mijn vrouw over te laten aan een ander, maar om dit te kunnen blijven doen heb ik  ook geleerd om de leuke dingen voor mezelf te behouden

Een dag vol informatie
Evelyn Finnema, lector bij Zorg en Welzijn NHL gaf een lezing over ‘Dementie is van iedereen en C.S. van der Hooft, geriater in het Tjongerschans sloot de dag af met een lezing over ‘Dementie in begrijpelijke taal’.

Bezoekers met dementie konden onder begeleiding meedoen aan workshops muziek, kunst en dans van Ateliers Majeur. Ateliers Majeur biedt een individueel- en groepsaanbod van kunst en cultuur aan onder andere mensen met dementie. Daarnaast zijn er workshops van Tinz, Meitinker, Proeftuin Dementie en notaris Yvon. Op de informatiemarkt waren diverse stands met informatie over alle (zorg)mogelijkheden rondom dementie in Heerenveen.

Het was een dag vol informatie, herkenning en inspiratie voor iedereen die te maken heeft met dementie, professioneel of in de privésfeer.

|