De Friesewouden beweegt

De Friese Wouden is in 2013 gestart met een project,dat cliënten stimuleert op een verantwoorde manier te bewegen.

Bewegen is het belangrijkste middel om veroudering tegen te gaan. Behoud van fitheid en zelfredzaamheid is tot op zeer hoge leeftijd mogelijk.

Ondanks veroudering en het hebben van chronische aandoeningen is er de mogelijkheid om te blijven bewegen en dit te onderhouden en bevorderen.

Activiteiten in het dagelijkse leven hebben een aantoonbare invloed op fysieke en cognitieve fitheid en bevorderen daarmee de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig fysieke inspanning kan bijdragen dat de zelfredzaamheid vergroot. In de praktijk blijkt dat er te veel taken worden overgenomen, die door de cliënt zelf nog kan worden gedaan.  Dit betekend echter afname van beweging. Dit is jammer want voor degene die weinig beweegt is het effect van iets meer bewegen groot.

Uit het Beweegproject van de Friese Wouden valt dus veel winst te halen.

Het project is in samenwerking met studenten van de Hanze Hoge School Groningen en wordt begeleid door een professor die gespecialiseerd is in het bewegen met ouderen. Het wordt op een verantwoorde manier gedaan. Er wordt met de cliënten besproken over wat hun dagelijkse beweegmogelijkheden zijn.

Vanuit deze gegevens wordt een plan op gemaakt.

Ook is er de gelegenheid om gezellig samen te bewegen, dit onder het mom van het verbreden van de sociale contacten.

Er worden gezellige sportieve middagen geregeld in zowel het  Haersmahiem als in Herbranda te Buitenpost.

Indien het onmogelijk is om op eigen gelegenheid te komen, is er de mogelijkheid dat de cliënten worden op gehaald en weer thuis gebracht. Dit gebeurt onder begeleiding van professionele zorgmedewerkers.

Zo als u leest is er uit het beweegproject veel te halen en onder de slogan "Samen bewegen kan het ook nog gezellig zijn"

 

Coördinator van dit project

Geke Bosma

Medewerker extramuraal

Team Buitenpost

Momenteel zijn er geen agenda items om weer te geven

Contactgegevens

Wijkteam   Gerkesklooster/Stroobos
Herbranda 1
9285 NR Buitenpost

088 512 65 73
vvachtkarspelen@friesewouden.nl