Veder Methode in de 24-uurszorg

 

Met een feestelijke en muzikale kick-off is maandag 12 januari de pilot van een inspirerend scholingstraject van start gegaan voor drie teams in de gemeente Achtkarspelen.

Alle deelnemners worden verwelkomd met vrolijke accordeonmuziek en zang van Cato Fluitsma, speler en muzikant van Veder.

De opkomst is groot, dat geeft wel aan dat de deelnemende teams gemotiveerd zijn. Want het is niet altijd eenvoudig om met mensen met dementie te communiceren. Het is belangrijk om deze groep ouderen te bereiken op een manier die bij hen past en hen respecteert.

Aafke: “Wat geweldig om zo’n gemeleerd en enthousiast gezelschap te kunnen verwelkomen. Ik ben er trots op, of op z’n Fries gezegd, ik bin d’r ‘grutsk’ op dat we met al deze verschillende diciplines deze pilot aan mogen gaan. Want het is vaak mede de omgeving die het lot van mensen met dementie bepaalt.”

Het scholingstraject zal medewerkers handvatten geven om nieuwe, andere manieren te ontdekken om het contact met deze ouderen te versterken. Vervolgens kunnen zij hun opgedane kennis en creativiteit delen met de mantelzorgers in deze moeilijke tijd en strijd.

Wia Bouma leest een prachtig gedicht voor van Karin Cijsouw, wat heel treffend deze moeilijk tijd en strijd beschrijft.

 

Als ik het even of iets vaker niet meer weet,

blijf geduldig en wijs mij dan de weg.

Ben niet boos dat ik alles weer vergeet,

het is niet met opzet dat ik hetzelfde voor de tiende keer vraag of zeg.

En soms, ja heel af en toe,

realiseer ik mijzelf dat ik dat doe.

En tijdens dat onmenselijke grote verdriet

hoop ik dat je nog even mijn oude ik ziet,

mij vasthoudt en zegt dat je mijn intense tranen snapt en de pijn.

Keer op keer op keer…….totdat  ook die heldere momenten voorbij zijn.

Dan wordt het voor jullie een hele moeilijke tijd,

maar is er voor mij een soort rust na een angstige strijd.

 

Hierop vertelt Marieke Westra, directeur Stichting Theater Veder, hoe de negen maanden durende pilot ingevuld zal worden. Het is een combinatie van observatie, teambijeenkomsten, trainingsdagdelen en coaching on the job. Theater Veder wordt gekoppeld aan DCM. Een observatie instrument waar binnen de KwadrantGroep al geruime tijd mee gewerkt wordt. Joke Koldijk, gecertificeerd mapper van DCM, vertelt wat deze methode inhoudt en hoe zij te werk gaat. Het is een observatiemethode, wat uiteindelijk inzicht geeft hoe het welbevinden verbetert kan worden, zowel voor cliënt, medewerker en mantelzorger.

Marieke: “In de Veder trainingen zal men de eigen natuurlijke eigenschappen om contact te maken gaan ontdekken. Wij zullen alleen extra tools aanreiken om deze te versterken en zo meer welzijn te genereren”.

De Veder Methode is een contactmethode, waarbij muziek en poëzie wordt ingezet om een sociaal isolement te doorbreken. Wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van de Veder Methode heeft een positief effect aangetoond, zowel voor het welzijn van de ouderen als ook voor het werkplezier van mensen die hen verzorgen.

De Veder Methode is tevens een vederlichte vorm van communicatie brengen in verzorgings-en verpleeghuizen, en nu dus ook voor het eerst bij extramurale  cliënten.

Wat ook nieuw is dat dat de intramurale teams een mix zijn van medewerkers zorg, horeca en facilitair.

Tussen dit alles door heeft iedereen kunnen genieten van muziek en prachtig zelfgeschreven liedjes van Cato Fluitsma. Marit Eijbergen wordt de komende tijd de trainer en coach van de teams. Eerder op de middag was zij al als klein meisje met een mooie blauwe jurk en strik in het haar in de weer om aan enkele aanwezigen te vragen of ze een versje in haar poëzie album wilden schrijven. Muziek en poëzie, de rode draad in de Veder Methode.

In november wordt het traject afgesloten met een symposium.

Momenteel zijn er geen agenda items om weer te geven

Contactgegevens

Wijkteam Buitenpost West en Haersmahiem
Herbranda 1
9285 NR Buitenpost

088 512 65 50
vvachtkarspelen@friesewouden.nl