Astma/COPD

Bij de longverpleegkundige kunt u terecht met vragen over astma, chronische bronchitis en longemfyseem (COPD) en Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). U kunt vragen hebben over het ziektebeeld of de precieze oorzaak van de klachten. Ook vragen over medicijnen, inhaler en het gebruik van zuurstof of het vernevelen van medicatie, kunt u stellen.

Aanpassingen nodig

Bij COPD zijn soms aanpassingen in huis of uw vervoersvoorzieningen nodig. Zoals bij allergie voor huisstofmijt. Met de longverpleegkundige bespreekt u dan zaken als: moet de poes nu weg of niet, krijg ik vergoeding als ik de vloerbedekking ga vervangen en hoe gaat dat in zijn werk? Hij adviseert hierbij en stelt samen met u een plan op.

Bezoek door longverpleegkundige

De longverpleegkundige komt bij u thuis. Soms zijn er meerdere bezoeken nodig. Met uw toestemming ontvangt uw behandelend arts een verslag. Vaak staan daar zaken in die voor hem ook goed zijn om te weten. De longverpleegkundige houdt ook spreekuur bij de huisarts. Daarnaast kan hij u individueel begeleiden bij het stoppen met roken. Deze begeleiding kan een jaar duren.

Ook als u opgenomen was in het ziekenhuis, kan de longverpleegkundige u nazorg bieden. Dit kan heropname voorkomen.