Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson is een bepaald gebied in de hersenen aangetast. Dit gebied noemen we de zwarte kern (substantia nigra). Deze kern speelt een belangrijke rol bij het soepel laten verlopen van bewegingen. Dit gebeurt door een chemische stof die de zwarte kern maakt, dopamine. Bij Parkinson raken cellen in de zwarte kern beschadigd waardoor er niet genoeg dopamine is. Het gevolg is dat bewegingen niet soepel meer verlopen, dat spieren stijf worden en dat iemand gaat beven. Hierdoor ontstaan problemen bij het bewegen. Het bewegen wordt vaak trager en kost steeds meer moeite en aandacht.

Normaal regelen de hersenen het bewegen zo veel mogelijk automatisch, net als een automatische piloot in een vliegtuig. Alle onderdelen worden vanzelf goed op elkaar afgestemd. Bij de ziekte van Parkinson gaat de automatische piloot haperen, zodat het bewegen steeds minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren.

Advies door een gespecialiseerde verpleegkundige

De verpleegkundige die deskundig is op het gebied van Parkinson kan u adviezen geven wat u zelf kan doen om uw klachten te verminderen. Ook kan zij u hulp bieden bij de verwerking van uw ziekte. Tevens adviseert en bemiddelt ze bij woningaanpassingen en andere regelingen en voorzieningen. Verder informeert ze u over handige hulpmiddelen en weet ze u te vertellen hoe en waar u die kunt verkrijgen. De verpleegkundige komt bij u thuis.