Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Kwaliteit van leven belangrijk

“Als ik bij cliënten thuis kom, kijk ik verder dan alleen het medische deel waar ondersteuning in gevraagd wordt. Wat speelt hier, wat zie ik, wat hebben mensen nodig om verder te kunnen?” Aan het woord is Baukje de Winter, wijkverpleegkundige van De Friese Wouden.

“Kwaliteit van leven vind ik een belangrijk speerpunt in de ouderenzorg. Meedenken zodat mensen hun leven kunnen blijven leven zoals zij dat graag willen. Neem bijvoorbeeld het echtpaar waar we kwamen om de man te douchen. De douche en de slaapkamer waren boven én erg klein. Daar heb ik de suggestie gedaan om gelijkvloers te gaan wonen. Daarmee heb ik het echtpaar aan het denken gezet. Nu wonen ze nog steeds zelfstandig, maar wel in een appartement waar ze zichzelf beter kunnen redden.” 

Meer willen betekenen dan alleen het verlenen van zorg is voor Baukje belangrijk. “Het sociale aspect vind ik mooi in mijn werk. Ik heb mijn voelsprieten altijd uit staan als ik bij mensen thuis kom. Is een echtpaar sterk genoeg om samen te blijven? Wat speelt er meer? Hoe gaat het met de mantelzorger? Ik vind het bij mijn functie als wijkverpleegkundige passen om daarover in gesprek te gaan met de cliënt. Samen zoeken we naar een oplossing waar de cliënt zich goed bij voelt.” 

De combinatie van op route gaan en werkzaamheden op kantoor vindt Baukje erg leuk. “Zorgplannen schrijven en bijstellen, verpleegtechnisch vaardig zijn, intake van nieuwe cliënten, de zorg opstarten, mutaties, administratie, afspraken en telefoontjes, maar ook horen wat collega’s te vertellen hebben, het is allemaal onderdeel van mijn werk.”