Verkeers en beweegtuin

Op dinsdag 12 mei 2015 is bij woonzorgcentrum Berchhiem de eerste gecombineerde verkeers- en beweegtuin geopend. Olga Commandeur, ambassadeur van ‘Ouderen in beweging’ heeft samen met Douwe Tilkema, voorzitter van Stichting Vriendenkring Berchhiem de officiële openingshandeling verricht.

Meerdere zorgcentra in Nederland hebben al een Olga Commandeurplein. Het is een plein met bewegingstoestellen. In Burgum is dit uitgebreid met een parcours waarop ouderen kunnen oefenen met scootmobiel of rollator en kinderen met hun leerkracht verkeersregels in de praktijk kunnen brengen. 

De groepen zeven van de basisscholen in Burgum krijgen vanaf eind mei 2015 hun verkeerslessen in de verkeers- en beweegtuin. Ook ouderen kunnen er, voordat ze met een nieuw vervoermiddel de weg op gaan, nieuwe verkeersborden oefenen. Mogelijk onder leiding van een fysiotherapeut of ergotherapeut van De Friese Wouden. Er zijn toestellen die met de arm aangedreven moeten worden zodat het arm uitsteken in het verkeer geoefend wordt, apparaten om de balans te trainen, een memoryspel waarmee je leert om net als in het verkeer twee handelingen tegelijk te doen en duikelrekjes voor de kinderen.

De gemeente stimuleert haar inwoners ook om de tuin te gebruiken. 

Video-opnames van de opening van de verkeers- en beweegtuin door RTV Kanaal 30