Eerstelijnsverblijf

In onze woonzorgcentra kunt u verblijven als om medische redenen tijdelijk (maximaal 12 weken) niet thuis kunt wonen. Bijvoorbeeld om te herstellen na een operatie of omdat uw mantelzorger even geen (extra) zorg kan bieden. Dit noemen we Eerstelijnsverblijf.

Voor wie is Eerstelijnsverblijf?

U kunt tijdelijk in één van onze woonzorgcentra verblijven als:

  • U moet aansterken na een ziekenhuisopname en herstellen thuis niet mogelijk is.
  • U tijdelijk niet in staat bent voor uzelf te zorgen.
  • Uw mantelzorgers even geen (extra) zorg kunnen bieden, bijvoorbeeld door ziekte of vakantie.

Wat doen we voor u?

Tijdens uw verblijf krijgt u de zorg en behandeling die u nodig heeft. U kunt gebruikmaken van de faciliteiten van het woonzorgcentrum zoals het restaurant en deelnemen aan de activiteiten. U woont enkele dagen of weken (maximaal 12 weken) in één van onze locaties. Het doel van het eerstelijnsverblijf is om weer terug naar huis te gaan.

Onze zorgmedewerkers en behandelaars staan voor u klaar. We bieden ook specialistische zorg (zoals stoma- of wondverzorging) als dat nodig is.

In goed overleg wordt per situatie gekeken op welke locatie we u de beste zorg kunnen bieden. Uw huisarts kiest, in afstemming met onze Specialist Ouderengeneeskunde, of hij betrokken blijft bij de zorg, ook is het mogelijk dat de medische verantwoordelijkheid tijdelijk wordt overgedragen aan de Specialist Ouderengeneeskunde.

In overleg wordt besproken wanneer u terug naar huis kunt gaan en wat daarvoor nodig is, bijvoorbeeld het regelen van thuiszorg of extra ondersteuning door mantelzorg. De duur van het verblijf is ook afhankelijk van de vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Waar is Eerstelijnsverblijf mogelijk?

In goed overleg wordt per situatie gekeken op welke locatie we u de beste zorg kunnen bieden. Eerstelijnsverblijf is bij De Friese Wouden mogelijk op de volgende locaties:

  • Berchhiem in Burgum
  • Haersmahiem in Buitenpost
  • 't Suyderhuys in Surhuisterveen

Vergoeding

Eerstelijnsverblijf is basiszorg en wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet (ZWV). Wel is de duur van de vergoeding van het verblijf afhankelijk van uw zorgverzekering. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen. De kosten voor Eerstelijnsverblijf vallen wel onder het eigen risico. Meer informatie hierover vindt u terug in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

Aanvraag

Het aanvragen van Eerstelijnsverblijf kan uitsluitend worden gedaan door een huisarts of medische specialist uit het ziekenhuis.

Meer informatie

Voor meer informatie over Eerstelijnsverblijf neemt u contact op met ons Klant Advies Centrum. U kunt het Klant Advies Centrum bereiken door te bellen met 088 512 7000.