Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Verkeers- en beweegtuin bij Berchhiem feestelijk geopend

Geplaatst op: 13 mei 2015

Bij woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum is op dinsdag 12 mei de eerste gecombineerde verkeers- en beweegtuin geopend. Olga Commandeur, ambassadeur van ‘Ouderen in beweging’ heeft samen met Douwe Tilkema, voorzitter van Stichting Vriendenkring Berchhiem de officiële openingshandeling verricht. Er was veel belangstelling voor de opening. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers en genodigden waren aanwezig.

Meerdere zorgcentra in Nederland hebben al een Olga Commandeurplein. Het is een plein met bewegingstoestellen. In Burgum is dit uitgebreid met een parcours waarop ouderen kunnen oefenen met scootmobiel of rollator en kinderen met hun leerkracht verkeersregels in de praktijk kunnen brengen. ‘De verkeers- en beweegtuin past precies bij de missie en visie van de KwadrantGroep en ook bij de nieuwe participatiemaatschappij’, zegt Hélène Middelkoop, directeur Wonen Welzijn Zorg a.i. van De Friese Wouden.

Actief gebruik van de tuin
De groepen zeven van de basisscholen in Burgum zullen vanaf eind mei 2015 hun verkeerslessen in de verkeers- en beweegtuin krijgen. Ook ouderen kunnen er, voor ze met een nieuw vervoermiddel de weg op gaan, nieuwe verkeersborden oefenen. Mogelijk onder leiding van een fysiotherapeut of ergotherapeut van De Friese Wouden. Er zijn toestellen die met de arm aangedreven moeten worden zodat het arm uitsteken in het verkeer geoefend wordt, apparaten om de balans te trainen, een memoryspel, waarmee je leert om net als in het verkeer twee handelingen tegelijk te doen en duikelrekjes voor de kinderen.

De gemeente zal haar inwoners ook stimuleren om de tuin te gebruiken. Daarnaast organiseren Berchhiem, VVN, de gemeente, HMC en Meindert Fietsspecialist in Burgum op zaterdag 22 augustus een Verkeers- en beweegactiviteitendag voor senioren.

Het ontwerp bestaat uit de vijf cirkels van de Olympische Spelen. Daarvan zijn er twee in kunstgras uitgevoerd, de anderen moeten nog. Via sponsoring is 91.000 euro binnengehaald. Om het helemaal af te maken is 123.000 euro nodig, vertelt projectleider Hélène Scheltes.

‘Een parel aan de westkant van Burgum’
Doeke Fokkema, locoburgemeester van Tytsjerksteradiel, is ontzettend trots op de realisatie van de verkeers- en beweegtuin. ‘De KwadrantGroep heeft met de realisatie van deze tuin niet alleen gedacht aan haar bewoners, maar dit is een prachtig initiatief om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is een parel aan de westkant van Burgum’, aldus Doeke Fokkema.

Video-opnames van de opening van de verkeers- en beweegtuin door RTV Kanaal 30

|